Tütsülenmiş et, seçilen etin (kaburga, antrikot) ateş ve yüksek ısıya maruz kalmadan işlem görmüş et ürünüdür. Tütsülenmiş etler aynı zamanda füme et olarak da adlandırılmaktadır. Füme veya diğer bir adıyla tütsüleme yöntemi, etin odun dumanında pişirilerek farklı bir renk ve aromaya sahip olması işlemidir. Tütsüleme işlemini, “ateşsiz gıda pişirme” olarak da tanımlamak mümkün. Tütsüleme yöntemi ete kazandırdığı farklı aromanın yanı sıra, buzdolabı, dondurucu gibi muhafaza yöntemlerinin gelişmediği dönemlerde eti muhafaza etmek için kullanılmış yöntemdir. Duman ve tuza bulanmanın etkisiyle etin içeriğinde bulunan zararlı mikroorganizmalar giderilmekte ve etin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi sağlanmaktadır.
Tütsüleme Yöntemi Nasıl Yapılır?
Tütsüleme yöntemini ateş olmadan yapılan işlem olarak tanımlamıştık. Yanan odunlardan çıkan dumanın verdiği is tadı tütsülenecek besine ayrı bir aroma verecektir. Bunun yanı sıra aromayı zenginleştirmek sizin elinizde. Tütsülemede kullanacağınız odunların kendisine has koku ve aroması etin derinlerine işleyecek ve akıllarda unutulmaz bir lezzete imza atacaktır. Trt Belgesel’ de yayınlanan “Açık Ateş” programında ünlü şef Yılmaz Öztürk farklı pişirme teknikleri kullanarak doğada en güzel sunumlarını izleyicilerine sunuyor. Özellikle tütsüleme yöntemi yaparken püf noktalarından biri de ızgara olarak çam ağacının dallarını kullanmak ve çamın aromasının ete işlemesini sağlamaktır. Eti tütsülemeden önce tuz ve baharatlarla zenginleştirip o sırada da ateşin şiddetinin azalmasını bekleyerek tütsüleme için doğru şartları hazırlıyor. Tütsülemeye bırakılan etleri dumana hapsedebilmek adına büyük ağaç dallarıyla örtmek de bir başka tütsüleme püf noktasıdır.
Tütsüleme Yöntemi Hangi Etlere Yapılır?
Tütsüleme yöntemi, özellikle yağ içeriği yüksek olan kırmızı et, tavuk eti ve balık etine yapılır. Ayrıca bazı peynir türlerine de tütsüleme işlemi uygulanabilir. Kırmızı ette, antrikot, kaburga; balıkta somon, çupra gibi yağlı balıklar tütsüleme için en uygun türlerdir. Az yağlı olan etle tütsüleme işleminin yapılması işlem görme sırasında etin kurumasını engeller. Yağlı bir yapıya sahip olan hindi eti de fümelenmiş olarak sıkça tüketilmektedir.
Tütsülenmiş Et Sağlıklı Mı?
Tütsülenmiş et seçenekleri az kalorili diyet dostu sağlıklı protein alternatiflerindendir. Diyet yaparken öğünlerinizde, spor sonrası atıştırmalıklarınızda, sağlıklı beslenme düzeninizde, hazırladığınız enfes tarifler içerisinde fümelenmiş hindi eti, fümelenmiş antrikot, fümelenmiş somon gibi seçeneklerden faydalanabilirsiniz.