Pastırma ve sucuk sözcükleriyle akla ilk gelen şehir Kayseri olur. Kayseri’de küçük yaştaki çocuklar bile pastırma, sucuk gibi et ürünlerinin kendine has tadı ve kokusunu tam anlamıyla bilmektedir. Pastırma diğer işlenmiş et ürünlerine göre farklı işlenme çeşidine tabi tutulmaktadır. Pastırma lezzetini tam anlamıyla hissedebilmeniz için yapım aşamasında kullanılan etin taze ve doğal olması gerekmektedir. Pastırma yapımı geçmişte eti saklamak için kullanılan bir yöntemken günümüzde damak tadına düşkün olanların vazgeçilmez tercihi olmuştur.
Pastırma, çemenli ve çemensiz olmak üzere iki farklı şekilde bulunabilir. Çemen, yoğun baharat lezzeti, sarımsak tadı ve aroması hakim olan bir tattır. Yoğun aroma ve tat hoşuna gitmeyen kişiler veya baharatlara alerjisi olan kişiler için çemensiz pastırma seçenekleri de bulunmaktadır. Pastırma genellikle etin en kaliteli olan sırt kısmından yapılmaktadır. Antrikot pastırma olarak geçen bu pastırmaların lezzetine doyum olmaz. Pastırma genellikle Pazar kahvaltılarının vazgeçilmezidir. İster çiğ, ister yumurtalı, ister sade pişmiş, isterseniz de yemeklerin içinde çeşnilendirici et gibi çeşitli tüketimleri vardır. Pastırma, et sevmeyen kişilerin bile tatmak isteyeceği aroma ve tattadır. Özellikle sabah kahvaltılarında aileyle birlikteyseniz ve onların midelerini de gözlerini de doyurmak isterseniz pastırma harika bir alternatif olacaktır. Pastırmayı yalnızca kahvaltılarla uyumladık. Yemeklerde pastırma kullanımı nasıl olur hiç düşündünüz mü? Pastırmanın en çok uyumlandığı lezzet şüphesiz yumurtadır. Ancak yöresel tariflerde ve modern tatlarda pastırma farklı kombinasyonlarda da ana lezzet olarak kullanılabilir. Kayseri yöresel lezzetlerinden biri olan ve pastırmanın da yakıştığı harika bir tarifle tanışmaya hazır mısınız?
Pastırmalı Ispanak Kavurması
Ispanak, kıyma, pastırma, bulgur veya pirinç, soğan, yağ, tuz ve karabiber. Yöresel Kayseri lezzetini sofranıza taşıyabilmeniz için gerekli malzemeler yalnızca bu kadar.
Ispanakları bol suda yıkayarak iyice temizleyip, kökleri ve yapraklarını ayrın. Yaprak kısımlarını az miktar su ile haşlayın. Haşlanan ıspanakları ince ince kıyın. Pirinç veya bulguru su ve tuz ile suyunu çekene kadar haşlayın. Zeytinyağında soğan ve kıymayı 10 dakika kavurup isteğe göre pastırmayı ilave edin. Üzerine pirinç veya bulgur ve ince kıyılmış ıspanakları ekleyin. Orta ateşte 5 dakika kavurup, servis edebilirsiniz.
Hem sebzenin hem de kaliteli protein olan kıyma ve pastırmanın birleşimi ile sağlıklı ve besleyici bir yöresel lezzet sunmak bu kadar kolay!