Mantı, çeşitli baharatlarla harmanlanan dana kıymanın küçük hamur parçalarının içine koyulmasından meydana gelmektedir. Dana kıyma koyulan mantı hamurları haşlanır, yoğurt ve salçayla buluşturularak servise hazır hale getirilir. Tarif ettiğimiz bu yöntem kıymalı mantının yapılış biçimidir. Araştırmalara göre sırf Kayseri yöresinde 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Mantının asıl kökeni bilinmemekle birlikte ait olduğu yöre hakkında çeşitli rivayetler vardır. Aslen Çin’e ait olduğu düşünülen, Kayseri ile özdeşleşen mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Mantı çeşitli yörelerde farklı şekilde pişirilmektedir. Pişirildiği yörenin adını alan mantılar, Sinop, Boşnak, Gürcü, Sivas ve Çorum mantısı gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Mantı, Uzak Doğu’da da baozi ve mandu adı verilen etli/ sebzeli olarak yapılan hamur yemeklerine benzemektedir.
Mantı, Kayseri yemekleri arasında tartışılmaz bir yere sahiptir. Mantı, yöre kadınlarının birlik beraberliğini yansıtan el emeği ürün desek yeri var. Toplumsal olarak önemli günlerde, misafir için hazırlanacak yemeklerde mantı ilk akla gelen yemek çeşitlerindendir. Düğün bayram gibi önemli tarihlerden önce, akraba ve komşu kadınlar toplanarak gelecek güzel günler için mantı hazırlığı yaparlar. Mantı sıkmak, mantı bükmek gibi adlandırmalara sahip bu eylem, toplumsal kaynaşmanın da en güzel örneklerinden biridir. Mantı çok zahmetli de olsa vazgeçilmez bir tada sahiptir. Sahip olduğu bu lezzeti “Molu El İşi Kayseri Mantısı” ile tadabilirsiniz. Lezzetine doyamadığımız Kayseri mantısının yeri tartışılmaz. Bu nedenle herkes bu lezzeti tatsın istedik ve sizler için “Kolay Mantı Tarifi” derledik.
Kolay Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?
Molu El İşi Kayseri Mantısı, kaynamış su, süzme yoğurt, sarımsak, domates salçası, tereyağı, toz biber, pul biber, nane kolay mantı tarifi için gereken malzemelerdendir. Molu El İşi Kayseri Mantısını kaynamış olan suyun içerisine atıyoruz. Orta ateşte mantıların haşlanmasını bekliyoruz. Su yüzeyine arada köpükler çıkacaktır. Bu köpükleri bir kaşık yardımıyla alabilirsiniz. Mantının haşlanma durumunu kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede mantıların dağılmasına engel olabilirsiniz. Mantının suyunu bir kaseye çok az süzün ve üzerine çok az soğuk su ekleyin. Süzme yoğurt ve sarımsağı pürüzsüz kıvama getirdiğinizde karıştırarak mantı tenceresinin içerisine ekleyin. Yoğurdu kestirmemeye dikkat etmelisiniz. Son olarak tabaklara alınan çorba kıvamında yoğurtlu mantı üzerine, tereyağında kavrulmuş domates salçasını ekleyebilirsiniz.
20 dakikada hazır mantı tarifi sizlerle. Afiyet olsun!