Anneler her zaman çocuğu iyi beslensin, gelişsin, büyüsün isterler. Bundan dolayı da bazen anne-çocuk arasında istenmeyen tartışmalar olabilir. Sonunda anne yemiyor diyerek kendini suçlu hisseder ümidini kaybeder. Çocuk da annesi neden bu kadar ısrar eder anlamaz ve suçluluk duymaya başlar. Sevgili anneler, her çocuğun ihtiyacı farklıdır ve farklı olan bu ihtiyaçlar, beslenme ihtiyacını da farklılaştırmaktadır. Kimi çocuk uyandıktan sonra kahvaltı yapmak istemez öğle saatlerine yakın acıkır ve öğlen öğününde normalde yediğinden daha fazla yemek yer. Bazen çok iştahlı bazen de tamamen iştahsız olabilmeleri normal. Kendi içlerinde yaşadıkları dünyaları, oyunları, psikolojileri, bulundukları ortamın hijyeni, yaptığınız yemeklerde hoşlanmadıkları görüntü ve lezzet, hastalık durumu gibi durumlar çocuklarınızın yemek yeme düzenlerini çok etkileyebilmektedir.
Çocuklar yaptığınız lezzetli yemekleri yemek istemediğinde üstelemekten vazgeçmeniz ikiniz için de en sağlıklısı. Yemek yeme konusunda üstelenen çocuğun yaşamında ilerleyen yaşlarda besinlere karşı hassasiyet, aşırı yeme, anoreksiya nevroza, bulimia nevroza gibi yeme bozukluklarına karşı zemin hazırlanmış olur. Çocuğunuzu karşınıza alıp onu önemsediğinizi hissettirmek, yemek yemenin onun sağlığı ve gelişimi için gerekli olduğunu söylemek ve bu tutumda kararlılık göstermek onun gelişimi ve besinlere yaklaşımı açısından çok önemlidir.
Gereken enerjiyi alamıyor ama diye düşünüyorsanız bunun için çocuk beslenmesi ile ilgilenen beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Özellikle protein alımı çocuklar için çok önemlidir. Büyüme ve gelişimleri için önemli olan protein, et, sucuk, tavuk, balık, pastırma, köfte gibi et ürünlerinde, yoğurt, süt, kefir, peynir gibi süt ürünlerinde, anne sütüne eş değer proteine sahip yumurtada ağırlıklı olarak bulunmaktadır. Ek gıdaya geçiş dönemi ve sonrasında özellikle yeterince protein almasına özen göstermelisiniz. Protein kaynaklarını daha iştahlı ve kolay yedirebilmek için farklı tariflerden ve figürler yaparak hayal dünyasına indiğiniz tabaklardan yardım alabilirsiniz.
Çubuk Sucuk Adamlar
1 tane yumurtayı çocuğunuzun sevdiği şekilde tavada pişirin. Yuvarlak bir tavada pişirmeniz ve yumurtanın yuvarlak şekil alması önemli. Çubuk sucukları 4 parçaya ayırın. Toplamda 8 tane çubuk sucuk olmalı. Sucukları tavada veya fırında uzun çubuklara benzeyecek şekilde pişirin.
Yuvarlak bir tabağın içerisine yuvarlak şekilli yumurtayı koyun. Üst kenarlara çapraz gelecek ve saça benzeyecek şekilde sucukları dörder tane paylaştırın. Göz yapmak için yumurtanın üzerine iki tane topik peynir ekleyin. Ağız olarak da incecik uzun bir salatalık dilimi koyabilirsiniz.
Çocuğunuz bu tabağa bayılacak.